Studio A14

Εμφανίσεις: 2324
Εκτύπωση

Ταραμοσαλάτα, η παραδοσιακήΑπό το μηνιαίο περιοδικό «ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ» 

«Πιστεύω μακράν ότι είναι η καλύτερη γεύση της Σαρακοστής. Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα και λαγάνα δεν νοείται…»
Αργυρούλα Κατσικάρη, Ν. Σμύρνη Αττικής

ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. ταραμάς
- ¼ κιλού ψωμί
- 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πρώτα μουσκεύουμε το ψωμί, αφαιρούμε τη κόρα, στύβουμε καλά τη ψίχα με τα χέρια και την αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα για να φύγουν τα υγρά. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το λιώνουμε χτυπώντας το για αρκετή ώρα σε ξύλινο, παραδοσιακό γουδί. Όταν τελειώσουμε, προσθέτουμε τον ταραμά και τον χτυπάμε έως ότου πάρει ένα λευκό χρώμα. Αν θέλουμε την ταραμοσαλάτα λιγότερο αλμυρή μπορούμε να ξαλμυρίσουμε τον ταραμά βάζοντας τον σε ένα τούλι και ξεπλένοντας τον με νερό (προσοχή μην σας διαλυθεί).

2. Ενώ χτυπάμε τον ταραμά, προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ψωμί, συνεχίζοντας να «δουλεύουμε» με το γουδί, έως ότου το μείγμα γίνει σαν μια παχύρευστη αλοιφή. Τότε, αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού εναλλάξ, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Όταν αρχίζει πια να δημιουργείται η τελική μορφή της ταραμοσαλάτας δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο ή λεμόνι. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ελιές και αρκετό ελαιόλαδο.

Χρόνος εκτέλεσης: 25 λεπτά
Μερίδες: 2-3

Παρατήρησις: Εγώ βάζω και μπόλικον μαϊντανό! Ταιριάζει πάρα πολύ με τα συστατικά και τις γεύσεις της ταραμοσαλάτας και την κάνει να δείχνει πιο ωραία καθώς «σπάει» την μονοχρωμία της!
Κάποιοι την παρασκευάζουν με πατάτα, αντί για ψωμί!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!