Studio A14

Εμφανίσεις: 2537
Εκτύπωση

Ετοιμάζετε το μίγμα για το κέικ βανίλιας και το αδειάζετε σε μια ελαφρά βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα/ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά για ½ περίπου ώρα, το αφήνετε να κρυώσει για 15-20 λεπτά, το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα και το κρυώνετε εντελώς.

 

Στο μεταξύ, χτυπάτε τα φρέσκα μούρα στο μπλέντερ με λίγες διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να γίνουν πουρές (όχι να γίνουν χυμός). Ύστερα, χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με το πουρέ των μούρων, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε τμηματικά ζάχαρη άχνη, ½ φλ. κάθε φορά και περιμένοντας να απορροφηθεί πρώτα πριν βάλετε άλλη. Κρατάτε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.

Όταν κρυώσει το κέικ, το κόβετε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι. Βάζετε το μισό πάνω σε πιατέλα και απλώνετε μια στρώση γλάσου, 3/4 φλ. περίπου. Ύστερα, απλώνετε πάνω τη μαρμελάδα και σκεπάζετε το κέικ με το δεύτερο μέρος του (αν θέλετε, κόβετε μια λεπτή φέτα από πάνω για να ισιώσει η επιφάνειά του). Αλείφετε την επιφάνεια και τα πλευρά της τούρτας με γλάσο. Αν θέλετε, φτιάχνετε ροζέτες γλάσου με κορνέ ζαχαροπλαστικής και βάζετε στο κέντρο τους λίγη μαρμελάδα μούρων ή μούρα (αν σας περίσσεψαν).

1 δόση κέικ βανίλιας,
1/3 φλ. μαρμελάδα μούρων (blackberries) + επιπλέον για γαρνίρισμα,
½ φλ. (120 γρ.) ξεπαγωμένο βούτυρο,
½ φλ. φρέσκα
ή κατεψυγμένα (ξεπαγωμένα) μούρα,
1 κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού,
1 κουταλάκι βανίλια,
1 πρέζα αλάτι,
5 φλ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.