Studio A14

Εμφανίσεις: 2647
Εκτύπωση

Βάζετε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και αλάτι. Τις αφήνετε να κοχλάσουν και ύστερα τις βράζετε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (όταν τις τρυπάτε με πιρούνι να μη βρίσκετε αντίσταση). Ύστερα, τις στραγγίζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε χοντρές ροδέλες. 

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το αλεύρι και το ανακατεύετε να απορροφηθεί και ύστερα, ρίχνετε μέσα λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει σε κρέμα (μπεσαμέλ).

Το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα 1 ½ φλ. από το τυρί μέχρι να λιώσει.
Απλώνετε μια στρώση πατάτες στο ταψί, προσθέτετε το ζαμπόν σε μια στρώση και ύστερα τη μισή μπεσαμέλ. Απλώνετε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες, ύστερα την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τέλος σκορπάτε στην επιφάνεια το υπόλοιπο τυρί. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για ½ περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.

Υλικά (για 4 άτομα):

6 μέτριες πατάτες,
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
4 κοφτές κουταλιές βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα,
4 κοφτές κουταλιές αλεύρι,
½ κουταλάκι μουστάρδα,
1 ½ φλ. γάλα,
2 φλ. (200 γρ.) τριμμένο τυρί γκούντα (Gouda) ή κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο (Regato) ή άλλο σκληρό τυρί,
6 φέτες ζαμπόν τεμαχισμένες,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
αλάτι, πιπέρι.