Studio A14

διατροφή

Εμφανίσεις: 2404
Εκτύπωση

φτιάξτε κανελάδα με γαρίφαλο και κανέλαΈχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια. Η κανέλα και το γαρίφαλο είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, δίνοντας γεύση στον καφέ, τα σιροπιαστά γλυκά, σε κέικ και μηλόπιτες, αλλά και στον κιμά, το κόκκινο κρέας, ακόμη και τα πουλερικά. Ειδικά, όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η γεύση.

Κανέλα
Στην «Πολίτικη κουζίνα», του Τάσου Μπουλμέτη, ένας από τους ήρωες φροντίζει να δώσει τον ακριβή ορισμό της_ «γλυκιά και πικρή όπως η γυναίκα» (όποιος το παρακάνει στις ποσότητες, έχει γευθεί την πικράδα που αφήνει στο στόμα).

Διαβάστε περισσότερα: Συνταγή: φτιάξτε κανελάδα...
 
Εμφανίσεις: 2429
Εκτύπωση

botana βότανα Κρήτης Τί θα λέγατε αν, για να σας φτιάξει η διάθεση, πίνατε λίγο μελισσόχορτο; Το ίδιο θα μπορούσατε να κάνετε με το θυμάρι, αν αισθάνεστε κρυωμένοι και βήχετε, αλλά και με πολλά βότανα που μέχρι πρότινος πιστεύατε ότι προορίζονταν μόνο για τα φαγητά σας.


Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη. Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι... πολύ πρόσφατα, όταν η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να παρασκευάζει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα. Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία.

Διαβάστε περισσότερα: Ελληνικά βότανα, μοναδικά...
 
Εμφανίσεις: 2712
Εκτύπωση

Η σούπα του ΙπποκράτηΠρόκειται για μια σούπα δυναμίτη! Και μη θεωρείτε ότι θα φάτε απλώς ένα άνοστο φάρμακο. Πρόκειται στη κυριολεξία για ένα γκουρμέ πιάτο υπέροχης και απόλυτης γεύσης! Επιπλέον, ενισχύει τη καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες του. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και πραγματοποιούν όσα υπόσχονται.

Εμείς σας δίνουμε παρακάτω πολύτιμα διατροφικά στοιχεία, σχετικά με τα θεραπευτικά ευεργετήματα που προσφέρει η κάθε μια τροφή ξεχωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σούπα καλό θα είναι να μαγειρευτεί με βιολογικά προϊόντα ώστε να προσφέρει ευεξία και υγεία στο μέγιστο βαθμό. Καλό θα είναι επίσης να τη βράσετε σε εμφιαλωμένο νερό και να βάλετε μια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασμού. Προτιμήστε να μην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η παρακάτω συνταγή.

Διαβάστε περισσότερα: Η σούπα του Ιπποκράτη και...
 
Εμφανίσεις: 2584
Εκτύπωση

ΛαχανοΤο ταπεινό λάχανο φαίνεται ότι κρατάει το κλειδί για την προστασία των υγιών ιστών από τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences ένα συστατικό των σταυρανθών λαχανικών στα οποία ανήκουν το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, προστάτευσε τα πειραματόζωα από θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας.

Το εν λόγω συστατικό (DIM ή3. Διινδολυμεθάνιο) το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί ασφαλές για τους ανθρώπους εικάζεται ότι μπορεί να προστατεύσει τους υγιείς ιστούς κατά την ακτινοβολία τους στο πλαίσιο της αντικαρκινικής θεραπείας.

Διαβάστε περισσότερα: Το ταπεινό λάχανο φαίνεται...
 
Εμφανίσεις: 2528
Εκτύπωση

καρυδιαΤο καρύδι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, αφού διαθέτει τον πιο υγιεινό συνδυασμό ουσιών και την καλύτερη ποιότητα αντιοξειδωτικών, λένε Αμερικανοί ερευνητές.

Διαβάστε περισσότερα: Kαρύδι ο «βασιλιάς» των...
 
Εμφανίσεις: 2460
Εκτύπωση

Τα βότανα, τα χόρταΤα βότανα, τα χόρτα και τα αρωματικά σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή κρατούν ακμαίους τους κατοίκους της Σητείας. Και όχι μόνο

Η εξαιρετική υγεία και η μακροζωία των Κρητικών έχουν τα μυστικά τους. Η συσχέτισή τους με τις διατροφικές συνήθειες και τα μοναδικά προϊόντα του τόπου τους ευσταθεί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η καθημερινή κατανάλωση χόρτων σαν κύριο πιάτο, συνοδευτικό ή σαλάτα βάζει το δικό της λιθαράκι. Είναι γνωστό ότι η κρητική κουζίνα περιλαμβάνει πιάτα μεγάλης διατροφικής αξίας, αφού τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στον μεταβολισμό.

Διαβάστε περισσότερα: Τα μυστικά των..Κρητικών
 
Εμφανίσεις: 2613
Εκτύπωση

Φτιάχνω συντηρώ σπιτικές ελιέςΠως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές
Η πιο διαδεδομένες σπιτικές φαγώσιμες ελιές είναι οι χονδροελιές που γίνονται στουμπιστές. Ακολουθούν των καλαμών που γίνονται χαρακωτές και ξιδάτες.

Συγκομιδή
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο είναι κυρίως η εποχή που ωριμάζουν οι ελιές στην Ελλάδα, αναλόγως την ποικιλία τους και την περιοχή μας.
Προσοχή πρέπει να δώσουμε στην συγκομιδή των βρώσιμων ελιών γιατί πρέπει να γίνετε πάντα με το χέρι, για να μην χτυπιόνται και μαυρίσουν με αποτέλεσμα να μας χαλάσουν.

Διαβάστε περισσότερα: Φτιάχνω συντηρώ σπιτικές ελιές
 
Εμφανίσεις: 2911
Εκτύπωση

Φτιάχνω μόνος μου γιαούρτιΜολονότι είναι χρήσιμο να μπορούμε να γνωρίζουμε την ποιότητα του γιαουρτιού που αγοράζουμε, είτε για άμεση κατανάλωση, είτε για χρήση του στη μαγειρική,καλό είναι να μπορούμε επίσης να το φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.


Αντίθετα από ότι συμβαίνει με την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι το βούτυρο, το
τυρί και το παγωτό, ο τρόπος που γίνεται το γιαούρτι είναι πολύλιγότερο περίπλοκος...........

Είναι επίσης σημαντικά φθηνότερος και κοστίζει κάτω από το μισό της τιμής του γιαουρτιού του εμπορίου.
Επιπλέον, μπορείτε σίγουρα να ξέρετε πόσο φρέσκο είναι, τι ποιότητα υλικών χρησιμοποιήθηκαν, πόσες θερμίδες περιέχει κλπ.

Στο σπιτικό γιαούρτι δεν έχετε να προσθέσετε συντηρητικά, σταθεροποιητικές ουσίες για να είναι
πολύ πηχτό, τεχνητό χρωματισμό και αρώματα για να είναι ευχάριστο στο μάτι και ελκυστικό στη γεύση ή ζάχαρη για να γλυκάνει.

Διαβάστε περισσότερα: Φτιάχνω μόνος μου γιαούρτι...
 
Εμφανίσεις: 2687
Εκτύπωση

ΓλιστρίδαΗ Ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: μια βόλτα στην λαϊκή ένα Σάββατο κάπου εκεί στα τέλη Ιουλίου και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, είναι εκεί, πλούσιο λαχταριστό ματσάκι γλιστρίδας. Η γνώση του παραγωγού για το φυτό αυτό και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες με παρακινεί να το αγοράσω… οι μνήμες ξαφνικά ξυπνούν… μια ηλικιωμένη κυρία ξεχωρίζει και ετοιμάζει μια σαλάτα για το μεσημεριανό τραπέζι. Η κυρία αυτή είναι η γιαγιά μου… θυμάμαι να μου λέει “η συνταγή θέλει αγάπη, στοργή και γάργαρο τρεχούμενο νερό για να μπορέσει να καθαρίσει καλά το φυτό – όχι βιαστικές κινήσεις και πίεση γιατί θα χαθούν οι χυμοί του”.

Διαβάστε περισσότερα: Γλιστρίδα: Ένα θεραπευτικό...
 
Εμφανίσεις: 2468
Εκτύπωση

Η Κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής, απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης. Αλλά και νόστιμη. Μέσα από την απλότητα αναδύεται η ευρηματικότητα της οικοδέσποινας που κρατά στα χέρια της την εμπειρία αιώνων αλλά δεν κρατά ποτέ σταγονόμετρο, ούτε έχει τη ζυγαριά στην κουζίνα της.

Αν τη ρωτήσεις πόσο αλεύρι χρειάζεται για κάποιο παρασκεύασμα θα σου απαντήσει απλά και αφοπλιστικά "όσο σηκώσει" και είναι αυτό μια αλάνθαστη μέθοδος επιτυχίας, όσο και αν δεν το κατανοούν εκείνοι που προτιμούν τις αυστηρές δοσολογίες.

Διαβάστε περισσότερα: Κρητική κουζίνα
 
Εμφανίσεις: 3075
Εκτύπωση

ΡακόμελοΡακόμελο

Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, ή άλλα τοπικά βότανα.

Λίγο πολύ, όλες οι συνταγές αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ρακόμελο μοιάζουν. Προσέξτε μόνο μη την πατήσετε όπως συμβαίνει στο ιντερνέτ, προσπαθώντας να παντρέψετε τη μια συνταγή με την άλλη, και μη μου ζητήσετε ευθύνες αν αρχίσετε μετά και κουτουλάτε τα ντουβάρια.

Διαβάστε περισσότερα: Ρακόμελο
 

Σελίδα 1 από 4