Studio A14

Εμφανίσεις: 3717
Εκτύπωση

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΠρόγνωση καιρού Ελλάδος για το τριήμερο της Αποκρίας-Που θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
Τα προγνωστικά στοιχεία για την εξέλιξη της κακοκαιρίας από το Σάββατο και μετά είναι ρευστά . Με τα τελευταία στοιχεία , φαίνεται πως η ψυχρή εισβολή που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή το βράδυ θα έχει λίγο πιο έντονα χαρακτηριστικά και έτσι

τα χιόνια , όπου αυτά εκδηλωθούν, θα κατέβουν λίγο χαμηλότερα από το αρχικώς αναμενόμενο, απασχολώντας μάλιστα, τοπικά, ακόμα και πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας. Αναλυτική πρόγνωση για την αυριανή ημέρα θα βρείτε στο προηγούμενο άρθρο, οπότε πάμε να δούμε αναλυτικά πως θα κυλήσει ο καιρός το τριήμερο της Αποκριάς και που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις :

Σάββατο: Η ψυχρή εισβολή θα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη , με την ψυχρή μάζα να μπαίνει από τα δυτικά – βορειοδυτικά και τις χιονοπτώσεις στη δυτική χώρα να κατεβαίνουν σε ημιορεινά τμήματα. Πιο συγκεκριμένα , τα ξημερώματα – πρωινές ώρες του Σαββάτου σε Ήπειρο , δυτική Θεσσαλία,δυτική & κεντρική Στερεά, δυτική , κεντρική και βόρεια- βορειοδυτική Πελοπόνησσο θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε τμήματα της Ηπείρου και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο άνω των 350-400μ , της Αιτωλοακαρνανίας άνω των 450-500μ, της δυτικής Φωκίδας άνω των 550-600μ ,της Ευρυτανίας άνω των 500μ και της δυτικής και βορειοδυτικής Πελοπονήσσου άνω των 650-700μ. Πρόσκαιρη χιονόπτωση αναμένεται και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και ενδεχομένως και στην Καλαμπάκα, όπως επίσης και μέσα στα Καλάβρυτα. ( Στα τελευταία αναμένονται αρκετά αξιόλογες χιονοπτώσεις). Τοπικές χιονοπτώσεις θα έχει επίσης και ο νομός Αρκαδίας έως και στα 700-750μ , έτσι και η πόλη της Τρίπολης πρόσκαιρα πιθανόν να δεχτεί κάποια χιονόπτωση. Τα φαινόμενα όσο βαδίζουμε προς το απόγευμα θα βαίνουν εξασθενούμενα στη δυτική χώρα και θα περιορίζονται στα ορεινά και αργά το βράδυ φαίνεται να σταματούν . Πάντως, το βράδυ του Σαββάτου πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ίσως σημειωθούν και λίγο χαμηλότερα στη δυτική Θεσσαλία ( 200-250μ) το εσωτερικό της Στερεάς ( 300-350μ ) και τη βδ Πελοπόνησσο (450-500μ).

Όσον αφορά στη βόρεια χώρα, ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος και άστατος το πρώτο μισό της ημέρας , κυρίως στα δυτικά και τα πιο ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας. Τοπικές, ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις προβλέπονται νωρίς το πρωί για τμήματα κυρίως των νομών Καστοριάς και Γρεβενών έως και στο ελάχιστο τους υψόμετρο ( δηλαδή και μέσα στις πόλεις ενδεχομένως). Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προγνωστικά στοιχεία για την ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη δευτερευόντως, όπου φαίνεται μια υποτροπή του καιρού κατά το πρώτο μισό του Σαββάτου , με χιονοπτώσεις παροδικά αξιόλογες σε τμήματα των νομών Δράμης και Καβάλας πάνω από τα 100-200μ υψόμετρο( σημαντική πιθανότητα χιονόπτωσης μέσα στην πόλη της Δράμας) καθώς και με πιο ασθενή φαινόμενα χιονιού στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης πάνω από τα 200-300μ( χιονόνερο στα πεδινά – παραθαλάσσια). Επιπλέον , τοπικές χιονοπτώσεις φαίνεται να εκδηλώνονται στον Βόρειο Έβρο ( ~100μ υψόμετρο). Ασθενείς χιονοπτώσεις πρέπει να περιμένουμε και στα ανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής και του νομού Θεσσαλονίκης πάνω από τα 200-250 περίπου μέτρα υψόμετρο.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος και θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως μετά το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά- κυρίως στο εσωτερικό της Φθοιώτιδας και της Βοιωτίας- και την Εύβοια ( 500-600μ και πάνω). Παρόμοιο μοτίβο και στην νοτιοανατολική Θεσσαλία. Άστατο καιρό με μπόρες πρέπει να περιμένουμε και στην περιοχή του Αιγαίου, χωρίς να είναι κάτι πολύ αξιόλογο.

Οι άνεμοι θα στραφούν σχεδόν σε όλη τη χώρα σε βόρειους- βορειοδυτικούς που τοπικά θα ενισχυθούν. Έτσι , στα πελάγη θα πνέουν σε γενικές γραμμές στα 6-7 μποφόρ και τοπικά κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο στα 8. Πολύ ισχυρός έως θυελλώδης και παγερός Βαρδάρης αναμένεται στην κοιλάδα του Αξιού και τον Θερμαικό κόλπο, ο οποίος θα ρίξει κατακόρυφα τη θερμοκρασία και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γενικότερα , το Σάββατο θα επικρατήσουν πολύ κρύες συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και θα είναι μια καθαρά χειμωνιάτικη μέρα.

 

Κυριακή: Στη δυτική και τη βορειοδυτική χώρα γενικά βελτιωμένος καιρός με τοπικές νεφώσεις και τσουχτερό κρύο. Παγετός νωρίς το πρωί στις αντίστοιχες ημιορεινές κυρίως περιοχές. Παρόμοιος καιρός και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα , ωστόσο στην βορειοανατολική χώρα και την περιοχή του Αιγαίου , καθώς και στην ανατολική Εύβοια οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές , πρόσκαιρα έως και μέτριας έντασης, καθώς και ασθενείς χιονοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής Χαλκιδικής και της Καβάλας σχεδόν έως και σε μηδενικό υψόμετρο(~100μ). Σημαντική πιθανότητα χιονοπτώσεων νωρίς το πρωί υπάρχει επίσης για τα ανατολικά τμήματα της Εύβοιας σε υψόμετρο περίπου στα 450μ. Από το μεσημέρι και έπειτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και πιθανότατα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις και στο βορειοανατολικό Αιγαίο από βόρειες στα 5-6 μποφόρ στα ανοιχτά, και η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση τις πρωινές ώρες .

 

Καθαρά Δευτέρα: Όπως έχει ειπωθεί ήδη , αναμένεται βελτιωμένος καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ασθενείς γενικά ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας. Ενδεικτικά , πρέπει να περιμένουμε θερμοκρασίες που μέσα στην ημέρα θα φτάσουν τους 14-16 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και τους 11-13 βαθμούς στα βόρεια. Ως εκ τούτου , η μέρα θα είναι κατάλληλη για εκδρομές αλλά καλόν είναι να έχετε και ένα ζεστό ρούχο μαζί σας.