Studio A14

Εμφανίσεις: 9765
Εκτύπωση

έλλειψη σεξΓια όλα τα άτομα και τα ζευγάρια, η σεξουαλική ζωή είναι ένας παράγοντας ευχαρίστησης, διατήρησης και ανανέωσης της σχέσης αλλά πολλές φορές το σεξ είναι και αιτία άγχους, έντασης, απομάκρυνσης ακόμη και χωρισμού για ένα ζευγάρι. Παρόλο που η ερωτική πράξη αποτελεί απόλαυση, συχνά συναντάμε ζευγάρια που ενώ ισχυρίζονται ότι έχουν μία υγιή και ισορροπημένη σχέση, παράλληλα παραπονιούνται για τη σεξουαλική τους ζωή και ειδικότερα τη στάση του ενός που αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θυμώνει ο άλλος που

επιδιώκει και αναζητά τη σεξουαλική επαφή από το/τη σύντροφό του αλλά έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προφάσεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν τη σεξουαλική επαφή.Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των ορμονών αλλά έχει άμεση σχέση και με το πώς το άτομο αντιμετωπίζει τη σεξουαλική πράξη, τις αντιλήψεις, τα ταμπού και τα βιώματά του για το σεξ, την κατάσταση της υγείας του, τις ψυχοσωματικές του ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες που έχει από τη σεξουαλική πράξη και τη σχέση γενικότερα. 

Παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία:

  • Η κούραση και το άγχος. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, επικεντρώνονται στους στόχους και τις προσδοκίες της καριέρας τους, με αποτέλεσμα να παραμελούν την προσωπική τους ζωή και τις ανάγκες τους και να μεταφέρουν το άγχος της δουλειάς στην κρεβατοκάμαρά τους. Οι ευθύνες είναι τέτοιες που φέρνουν ως αποτέλεσμα τη σωματική διανοητική και ψυχολογική κούραση έτσι ώστε να μην μπορούν να χαλαρώσουν και να λειτουργήσουν ερωτικά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις αισθάνονται το σεξ ως αγγαρεία εφόσον η βασικότερη ανάγκη τους είναι να γυρίσουν σπίτι να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν.
  • Η ύπαρξη κάποιας ασθένειας. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποια σοβαρή πάθηση, ακόμη και ένα κρυολόγημα είναι ικανό να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία εφόσον υπάρχει σωματική εξάντληση και το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε κάποιος να έχει διάθεση είναι το σεξ. Σε σοβαρότερες παθήσεις είναι δυνατό ακόμη και λόγω κάποιων φαρμάκων να υπάρχει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
  • Η αρνητική εικόνα εαυτού. Όταν κάποιος δυσφορεί με την εικόνα του, π.χ έχει πάρει βάρος , νιώθει πως η εμφάνισή του δεν προσελκύει τον άλλο σεξουαλικά, έρχεται ως φυσική συνέπεια η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
  • Το σεξουαλικό πρόβλημα. Το άγχος της απόδοσης για τους άντρες και το άγχος του οργασμού για τις γυναίκες . Όταν ο ένας σύντροφος αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Επίσης είναι πιθανό ο άλλος σύντροφος που δεν αντιμετωπίζει κάποια σεξουαλική διαταραχή να αποφεύγει την επαφή εφόσον δεν ικανοποιείται σεξουαλικά. Πολλές φορές θυμώνει ή ενοχοποιείται και χρεώνεται το πρόβλημα του συντρόφου του ως δική του ευθύνη.
  • Πρόβλημα σχέσης. Όταν το ζευγάρι συγκρούεται συνέχεια, υπάρχει θυμός απογοήτευση, κάποιος νιώθει αδικημένος, παραμελημένος και γενικότερα όταν η σχέση αντιμετωπίζει προβλήματα ή είναι παγιωμένη στην ρουτίνα της καθημερινότητας συχνά έρχεται η σεξουαλική απομάκρυνση των συντρόφων.

Η συχνότητα
Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών διαφέρει στα ζευγάρια, εφόσον εξαρτάται από την αμοιβαία διάθεση και επιθυμία. Δεν υπάρχει πρέπει αλλά ούτε και συγκεκριμένος αριθμός στις σεξουαλικές επαφές που να ορίζει τη "φυσιολογική" συχνότητα. Η ποσότητα δεν είναι αυτή που καθορίζει τόσο την καλή σεξουαλική επαφή όσο είναι η ποιότητα.

Η σεξουαλική επιθυμία διαφέρει γενικότερα στους ανθρώπους, αλλά μπορεί να διαφέρει και στο ίδιο το άτομο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιούνται και οι δύο σύντροφοι στην ερωτική τους ζωή και να εκφράζονται ικανοποιώντας τις δικές τους ανάγκες μέσα από τη συχνότητα που οι ίδιοι ορίζουν. Πολλές φορές οι υποχρεώσεις και οι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν το άτομο να υποτιμά την αξία της ερωτικής επαφής με αποτέλεσμα να δημιουργείται απομάκρυνση στο ζευγάρι. Αυτή είναι και η παγίδα που πολλές φορές μειώνει τη συχνότητα, η σεξουαλική επιθυμία γίνεται υποτονική και σταδιακά το ζευγάρι αποξενώνεται. Συχνότερα αυτό το συναντάμε στο γάμο.

Στην ερωτική σχέση το σημαντικότερο δεν είναι πόσες φορές την εβδομάδα ένα ζευγάρι έχει σεξουαλική επαφή αλλά το κατά πόσο ο καθένας μέσα στο ζευγάρι είναι ευχαριστημένος και νιώθει άνετα μέσα στα πλαίσια της σεξουαλικής τους σχέσης. 

Τα σημάδια κινδύνου
Πολλές μπορεί να είναι οι ενδείξεις ότι χάνεται το σεξουαλικό ενδιαφέρον για το σύντροφό σας:

  • Όταν παραμελείτε τον εαυτό σας, παραιτήστε από την περιποίηση και την σεξουαλική πρόκληση του συντρόφου σας.
  • Όταν αντιλαμβάνεστε την σεξουαλική πράξη ως καθήκον και υποχρέωση με αποτέλεσμα να αγχώνεστε και να το βλέπετε ως αγγαρεία.
  • Όταν θεωρείται τη σχέση σας παγιωμένη στη ρουτίνα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα δεν κάνετε κάτι για να την ανανεώσετε.
  • Όταν παύετε να βλέπετε και να ποθείται το ταίρι σας σεξουαλικά, ενώ παράλληλα παραπονιέστε για ανεκπλήρωτες ερωτικές προσδοκίες. (π.χ. άλλα φανταζόσασταν για την ερωτική σας ζωή, τα οποία δεν εκπληρώθηκαν)
  • Όταν το σεξ δεν περνάει απ' το μυαλό σας και προφασίζεστε διάφορα ώστε να το αποφύγετε.

Οι συμβουλές μας

1. Δώστε χώρο και χρόνο στη σχέση. Δυστυχώς οι ρυθμοί της ζωής είναι τέτοιοι που πολλές φορές χρειάζεται να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν αρκεί να έχετε μία σχέση αλλά θα πρέπει και να τη διατηρήσετε. Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα, προσπαθήστε λοιπόν να δώσετε στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας ποιοτικό χρόνο ώστε να απολαμβάνετε την ερωτική σας επαφή, αφήνοντας τα προβλήματα έξω από την κρεβατοκάμαρα.

2. Διατηρήστε το πάθος στη σεξουαλική σας ζωή. Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεται να απολαμβάνετε τη στιγμή που κάνετε σεξ χωρίς άγχος και χωρίς να στοχεύετε στον οργασμό. Φλερτάρετε και προκαλέστε το ταίρι σας, μιλώντας του ερωτικά, δημιουργώντας ερωτική ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας σεξουαλικές φαντασιώσεις και γενικότερα μετατρέψτε το σεξ σε ένα παιχνίδι αισθήσεων. Γίνετε εφευρετικοί στη σεξουαλική επαφή. Το πάθος διατηρείται και αυξάνεται στη σχέση έχοντας την ικανότητα να "χρωματίζει" την ερωτική ζωή.

3. Μιλήστε με το ταίρι σας γι' αυτά που σας αρέσουν στο σεξ. Δείξτε του τον τρόπο να σας ικανοποιεί. Το σεξ είναι προσωπική υπόθεση, προσπαθήστε να ξεφύγετε από ταμπού και προκαταλήψεις, λειτουργώντας περισσότερο με το "θέλω" και όχι με το "πρέπει".

4. Ο ερωτικός λόγος, τα προκαταρκτικά παιχνίδια και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και σας προετοιμάζουν για τη σεξουαλική επαφή αυξάνοντας την ερωτική επιθυμία. Αποφεύγεται να εστιάζετε στη διείσδυση με το άγχος της κορύφωσης. 

Πολλές φορές με την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στη σχέση. Όταν ο ένας απ' τους δύο συντρόφους έχει λιγότερη διάθεση για σεξ αλλά θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή του να ανταποκριθεί σεξουαλικά, τότε λειτουργεί χωρίς να το θέλει και να το αισθάνεται. Αυτό μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα θυμό απέναντι στο ταίρι του και μακροχρόνια ίσως να οδηγήσει σε προστριβές μέσα στη σχέση αλλά και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η επιθυμία του για σεξ.

Παράλληλα ο άλλος σύντροφος που έχει περισσότερη διάθεση για σεξ μπορεί να αρχίσει να νιώθει ότι το ταίρι του τον /την αποφεύγει, τον απορρίπτει σεξουαλικά, δεν τον αγαπά, με αποτέλεσμα να του δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας, στέρησης και απόγνωσης. Τα αισθήματα αυτά μπορεί να τον κάνουν πιο επίμονο και πιεστικό στη σεξουαλική επαφή. Έτσι το σεξουαλικό πρόβλημα μπορεί να καταλήξει καταστροφικό για την ίδια τη σχέση. 

Η παρέμβαση του ειδικού
Όταν το πρόβλημα δεν είναι παροδικό αλλά φαίνεται να παγιώνεται μέσα στη σχέση καλό θα είναι το ζευγάρι να το συζητήσει ώστε να εκφράσουν και οι δύο το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την κατάσταση. Η επικοινωνία για τα ευαίσθητα ζητήματα της σεξουαλικής ζωή έχει καθοριστική σημασία για τη λειτουργικότητα της σχέσης αλλά και για το μέλλον του ζευγαριού.

Πολλές φορές η αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος δεν είναι εύκολη για το ζευγάρι και η βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι απαραίτητη. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα εμβαθύνει σε τυχόν άλλες διαταραχές στη σχέση του ζευγαριού οι οποίες μπορεί να εκφράζονται και από τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος στον ένα από τους δύο.

Η κάθε περίπτωση έχει ειδικά χαρακτηριστικά και γι' αυτό χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και κίνητρο και από τους δύο που αποτελούν τη σχέση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανάλογα. Η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των δύο και η βοήθεια από κάποιον ειδικό στις περισσότερες περιπτώσεις μας φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην επίλυση του προβλήματος.

Συντάκτης: Ντόρα Μίνου (Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας Ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή σύμβουλος)

 

www.delivery-crete.gr