Studio A14

Εμφανίσεις: 3844
Εκτύπωση

θέληση & αυτοπειθαρχίαΗ αυτοπειθαρχία είναι σημαντική για την ζωή μας γιατί φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν αφήναμε τις παρορμήσεις να μας κατευθύνουν. Και να τι εννοούμε…

Για παράδειγμα, θέλετε να πάτε μια βόλτα γιατί κάνει καλό στην υγεία και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Όμως η παρόρμηση σας λέει να ξαπλώσετε στον καναπέ και να ανοίξετε την τηλεόραση. Τι είναι καλό να γίνει; Να ακολουθήσετε την παρόρμηση σας ή να κάνετε αυτό που είναι καλό τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική σας υγεία;

Τι είναι όμως η θέληση και πόσο σημαντική είναι;

Διαβάστε περισσότερα: θέληση & αυτοπειθαρχία
 
Εμφανίσεις: 3782
Εκτύπωση

αθανασία της ψυχής Πλάτωνας ΜΕΝΩΝΗ αθανασία της ψυχής και οι αναμνήσεις της.

Ο Πλάτωνας στο βιβλίο του «ΜΕΝΩΝ» αναλύει επακριβώς την άποψή του για την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, αλλά και για το άμεσο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό καθεαυτό το γεγονός της αθανασίας.

Υποστηρίζει δηλαδή, ότι η Ψυχή μας, λόγω της αιώνιας και άφθαρτης φύσης της, είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα, αφού κατά την διάρκεια των προηγουμένων ενσαρκώσεών της, έχει ζήσει πάρα πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν μπορεί να θυμάται, όσο βρίσκεται σε ένσαρκη κατάσταση.

Σε αυτήν την λογική βασίζεται η περίφημη άποψη του Πλάτωνα ως προς το θεμελιώδες θέμα της ανάμνησης, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΗ».
Ας δούμε όμως αναλυτικά, το σχετικό απόσπασμα του διαλόγου μεταξύ του Σωκράτη και του Μένωνα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα: H ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΚΑΙ...
 
Εμφανίσεις: 3737
Εκτύπωση

σχεσεις ανθρωπωνΓιατί δεν πετυχαίνουν οι σχέσεις των ανθρώπων;

Οι συναισθηματικές, ερωτικές και συζυγικές σχέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Ο άνθρωπος είναι «ερωτικό όν» (εκτός από κοινωνικό) και ίσως σ’ αυτό να διαφοροποιείται από τα ζώα τα οποία συνουσιάζονται με μοναδικό σκοπό την αναπαραγωγή του είδους. Για τον άνθρωπο η συναισθηματική σύνδεση, η αίσθηση ότι είμαι αποδεκτός, ότι είμαι αρεστός από τον άλλον και ερωτικά επιθυμητός, είναι σημαντικά στοιχεία για την εσωτερική του ισορροπία. Ίσως γι αυτό το λόγο, έχει χυθεί απεριόριστη ποσότητα μελανιού σε λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα, νουβέλες, ποίηση και μουσικούς στίχους που αναφέρονται στο ερωτικό ζήτημα, τη μοναξιά, το χωρισμό, το πάθος της επαφής των ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα: Γιατί δεν πετυχαίνουν οι...
 
Εμφανίσεις: 3530
Εκτύπωση

προστατέψουμε τα παιδιά από τους παιδόφιλους!Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να προστατέψουμε τα...
 
Εμφανίσεις: 3508
Εκτύπωση

χεριΗ συγχώρεση είναι, βέβαια, μια διαδικασία πολύ βαθύτερη και δυσκολότερη από τη συγκατάβαση μια απλής συγγνώμης, που απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπεράσουμε το αίσθημα της αδικίας, τον ανθρώπινο εγωισμό μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ψυχοθεραπευτές που έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία αυτή μιλούν για ορισμένα στάδια που πρέπει διαδοχικά να διανύσει κανείς για να μπορέσει τελικά να συγχωρήσει πραγματικά.

1. Συνειδητοποίηση

Το πρώτο στάδιο είναι καταρχήν η συνειδητοποίηση των ίδιων μας των συναισθημάτων, του ότι αυτό που μας έκαναν με κάποιον τρόπο μάς πόνεσε.

Συχνά συμβαίνει να προσπερνάμε κάτι πείθοντας τον εαυτό μας ότι «Δεν έγινε τίποτα», «Σιγά μην ασχοληθώ», «Μια χαρά είμαι». Για να αποφεύγουμε τον πόνο και την απογοήτευση, έχουμε αναπτύξει ένα σωρό «τεχνικές»: ξεχνάμε, εκλογικεύουμε, εξωραΐζουμε. Προστατεύουμε έτσι τον εαυτό μας από έντονα δυσάρεστα συναισθήματα, κάτι που μας είναι απαραίτητο για να επιβιώνουμε. Όταν κάτι πονάει πολύ, κάνουμε σαν να μη συνέβη.

Διαβάστε περισσότερα: τα 6 στάδια της συγχώρεσης
 
Εμφανίσεις: 3483
Εκτύπωση

45 εμπνευσμένα μαθήματα ζωήςΑκολουθούν 45 φράσεις – αποφθέγματα – γνωμικά ζωής από πολλές προσωπικότητες οι οποίες κρυβουν το απόσταγμα της εμπειρίας της δικής τους ζωής. Ας επωφεληθούμε κι εμείς από τη δική τους εμπειρία και ας δημιουργήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας το δικό μας απόσταγμα από τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα: 45 εμπνευσμένα μαθήματα ζωής
 
Εμφανίσεις: 3470
Εκτύπωση

1. Τιμήστε τα ταλέντα σας

Αναγνωρίστε και αναπτύξτε περαιτέρω τη νοημοσύνη σας και τα ειδικά δώρα που έχετε. Τα ταλέντα είναι οι σηματοδότες που μας οδηγούν προς τα μοναδικά μονοπάτια μας. Ακολουθήστε το πάθος σας και σύντομα θα ανακαλύψετε που ταιριάζετε σε αυτόν τον κόσμο. Όταν φιμώνουμε την έμφυτη λαχτάρα μας, χάνουμε το δρόμο μας.

Διαβάστε περισσότερα: 12 τρόποι ενδυνάμωσης και...
 
Εμφανίσεις: 3407
Εκτύπωση

Διαλογισμός, Προσευχή, Περισυλλογή, Οραματισμός, ΣτοχασμόςΈχω πολλές φορές αναφέρει ότι στη μάχη την οποία ζούμε το πιο σημαντικό μας όπλο είναι το μυαλό μας. Σε μεγάλο βαθμό εκεί κρίνεται το πως θα κυλήσουν τα πράγματα. Η μεγάλη αφύπνιση έχει να κάνει με την καατανόηση του τρόπου λειτουργίας του μυαλού μας και της χρήσης του προς όφφελός μας και προς όφελος της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα: Διαλογισμός, Προσευχή,...
 
Εμφανίσεις: 3407
Εκτύπωση

Πότε η ζήλια είναι παθολογική Εχετε νιώσει ποτέ ζήλια για τον/την σύντροφο/σύζυγο/φίλο/η σας; Έχετε περάσει ώρες με την αμφιβολία του "αν" και "μήπως" για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο; Αν ναι, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

Η ζήλια είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενδεχομένως, σε αυτό το σημείο να αναρωτηθείτε αν ένας καλοσυνάτος και καλοπροαίρετος άνθρωπος είναι δυνατό να ζηλεύει.

Η απάντηση είναι ότι μπορεί ένας καλός άνθρωπος να ζηλέψει κάτι ή κάποιον σε κάποια φάση της ζωής του, δεν μπορεί όμως να φθονήσει κάποιον ή κάτι. Επομένως, η ζήλια και ο φθόνος είναι δυο διαφορετικές έννοιες. Έτσι, ζηλεύουμε κάτι που ήδη έχουμε και δεν θέλουμε να χάσουμε (για παράδειγμα μια γυναίκα ζηλεύει το άντρα της), ενώ φθονούμε αυτό που δεν έχουμε και επιθυμούμε να αποκτήσουμε (π.χ. ένας άντρας φθονεί το φίλο του γιατί πήρε ένα καλό αυτοκίνητο). Στην περίπτωση της ζήλιας δηλαδή, το άτομο έχει ήδη κάτι, π.χ., ένα σύντροφο και δεν θέλει να χάσει αυτό το "κεκτημένο", ενώ στην περίπτωση του φθόνου το άτομο δεν έχει κάτι και φθονεί αυτόν που το απολαμβάνει.

Διαβάστε περισσότερα: Πότε η ζήλια είναι παθολογική;
 
Εμφανίσεις: 3324
Εκτύπωση

τοξικές σχέσεις & υπέροχες σχέσειςΕχεις προσέξει ότι μερικοί άνθρωποι “ πατούν τα κουμπιά σου”, “ή σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν ένα παιδί ανίκανο να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Ανθρωποι που δεν σε σέβονται, παραβιάζουν το προσωπικό σου χώρο, σου επιτίθενται λεκτικά, σε υποτιμούν και ακινητοποιούν και δεν αισθάνεσαι ασφαλής να είσαι ο εαυτός σου;

Θα ήταν υπέροχο να περιβαλλόμασταν από άτομα που μας υποστηρίζουν ,μας ενθαρρύνουν ,μας μιλούν με ευγένεια ,μας ακούν προσεχτικά και κυρίως ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα: τοξικές σχέσεις & υπέροχες...
 
Εμφανίσεις: 3312
Εκτύπωση

Φιλία από συμφέρον όφελος Τις περισσότερες φορές το όφελος είναι αμοιβαίο. Πρόκειται δηλαδή για μία άτυπη σύμβαση μεταξύ δύο ανθρώπων, που έχει ως τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων και από τις δύο πλευρές.

Διαβάστε περισσότερα: Φιλία από συμφέρον, όφελος!
 

Σελίδα 1 από 2