Studio A14

Εμφανίσεις: 3406
Εκτύπωση

Διαλογισμός, Προσευχή, Περισυλλογή, Οραματισμός, ΣτοχασμόςΈχω πολλές φορές αναφέρει ότι στη μάχη την οποία ζούμε το πιο σημαντικό μας όπλο είναι το μυαλό μας. Σε μεγάλο βαθμό εκεί κρίνεται το πως θα κυλήσουν τα πράγματα. Η μεγάλη αφύπνιση έχει να κάνει με την καατανόηση του τρόπου λειτουργίας του μυαλού μας και της χρήσης του προς όφφελός μας και προς όφελος της ανθρωπότητας.

 

Έχουμε μάθει να ζούμε σε ααυτόματο πιλότο. Να παράγουμε αυτόματα αρνητικές σκέψεις και ανττιδρούμε ασυνείδητα σε καταστάσεις. Αυτό όμως που μας χρειάζεται είναι να επανεκπαιδευτούμε στο να ζούμε στο τώρα. Να είμαστε ΠΑΡΟΝ. Να μην ζούμε τη ζωωή σε αυτόματο πιλότο. Μόνο τότε μπορούμε να βάλουμε το μυαλό μας σε λειτουργία και να πάρουμε τις αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην πρόσπάθειά μας να χαλιναγγωγίσουμε τη δύναμη του μυαλού υπάαρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε τεχνικές που χρησιμοποιούμε. Όλοι έχουν ακούσει τη λέξη Διαλογισμός και για τον καθένα από εμάς μπορεί να έχει άλλο νόημα. Εκτός όμως από τον διαλογισμό υπάρχουν και κάποιες άλλες λειτουργίες στις οποίες μπορούμε να εξασκηθούμε. Αν και είναι διαφορετικές, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και πολύς κόσμος τις μπερδεύει μεταξύ τους. Όλες Απαιτούνε όλες αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία και εστιασμό ενώ όλες μας βοηθούν να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο του νου μας.

1 Διαλογισμός. Σιωπάς το μυαλό. Ξεφορτώνεσαι τις σκέψεις και συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή ή σε κάτι άλλο που βοηθάει το μυαλό να στααματήσει να σκέφφτεται. Ακούς τον εσωτερικό σου κόσμο, ακούς το ενστικτό σου. Μετά από λίγη ώρα το μυαλό αρχίζει να “πετάει” και να φέρνει ιδέες και σκέψεις σαν να ονειρεύεσαι. Μπορεί να σσου δωθούν απαντήσεις σε προβλήματα ή και εξαιρετικές εμπνέυσεις. Πρώτα όμως πρέπει να σωπάσει ο νους σε σημείο να μην σκέφτεσαι τίποτα! Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να διαλογιστεί κάποιος. Δεν έχει τόσο σημασία το πως το πετυχαίνεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να αδειάσεις το μυαλό και να μην σκέφτεσαι τίποτα!

2. Προσευχή. Εδώ συγκεντρώνεσαι σε μία φράση και ουσιαστικά ζητάς κάτι. Γεμίζεις με αυτή τη φράση το μυαλό σε σημείο που δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο. Όταν πάει να ξεφύγει σε άλλες σκέψεις ξανασυγκεντρώνεσαι στην προσευχή. Είναι μία μορφή διαλογισμού αλλά εδώ δεν σιωπάς περιμένοντας το υποσεινηδητο να σου μιλήσει. Εδώ εσύ επαναλαμβάνεις κάτι ωστε να μην δώσεις καθόλου χώρο στο μυαλό να παίξει παιχνίδια μαζί σου.

3. Περισυλλογή. Σκέφτεσαι συνειδητά ένα θέμα. Νοικοκυρέυεις τις σκέψεις και οργανώνεις το μυαλό. Σκέφτεσαι ένα θέμα από κάθε οτπική και εξετάζεις όλες τις πιθανές εξελίξεις. Πρόκειται για αναλυτική σκέψη που κατάα τη γνώμη μου είναι καλό να γίνεται με χαρτί κααι στυλό.

4. Οραματισμός. Εστιάζεις σε κάτι ιδεατό. Σχημαατίζεις μία εικόνα μίας κατάστασης που θες πολύ και την ζεις μεσα στο μυαλό σου. Δημιουργείς συνειδητά την ιδεατή εικόνα στο μυαλό. Αυτό σε βοηθάαει πολύ στην επιτευξη στόχων. Ορααματίζεσαι το πως θές να καταλήξει κάτι. Όταν ξέρεις τι θες είναι πιο εύκολο να το αποκτήσεις. Με τον οραματισμό ξεκαθαρίζεις τι ακριβώς είναι αυτό που θες δίνοντας στο μυαλό σου μία καλή εικόνα για το ιδεατό που αναζητάς. Το μυαλό απο εκεί κααι πέρα έχει την δυνατότητα να σε οδηγήσει συνειδητά και υποσυνειδητα σε αυτό.

5. Στοχασμός. Συγκεντρώνεσαι σε μία μόνο σκέψη. Σκέφτεσαι ένα μόνο πράγμα και αφήνεις το μυαλό να το επεξεργαστεί και να σου δώσει απαντήσεις ή εξηγήσεις. Για παράδειγμα σκκέφτεσαι ένα ρητό ή ένα απόφθευγμα με σκοπό να ανακαλύψεις όλες τις πτυχές του. Με άλλα λόγια σκέφτεσαι συνειδητά κάτι που πολλές φορές περνάς στο ντούκου στην καθημερινή μας ζωή.

Όσο περισσότερο εξασκείται κάποιος σε αυτές τις πρακτικές, τόσο λιγότερο αφήνει εξωτερικούς παράγοντες να ελέγχουν τις σκέψεις και κατα επέκταση τις πράξεις του. Όλα ξεκινάνε μέσα στο μυαλό μας. Ας γίνουμε λοιπόν ο καθένας μας άρχων του μυαλού του.

Για ένα μόνο να είστε σίγουροι. Αν δεν ελέγχουμε εμείς τις σκέψεις μας κάποιος άλλος θα το κάνει για εμάς. Το θέλουμε αυτό;

 

awakening.gr